Just a little bit TLC makes a big difference in the world

Comité van Aanbeveling

Adriaan van Dis
Foppe de Haan
Mathilde Boersema
Glen Salmon
Youp van 't Hek
Huub Oosterhuis
Skip Navigation Links
Home
Nieuws
Wie zijn wij?
Wat kunt u doen?
Wat is er al bereikt?
Contact
ANBI

Download: Stef Bos, Jij daar in het donker.
Theo (24) komt uit Zwolle. Vondeling Tommy (21) uit Zuid-Afrika en hij heeft hiv. Het voelt alsof ze broers zijn.

 

Hun werelden verschillen hemelsbreed. Theo Sikkema (24) groeide onbezorgd op in een hecht  gezin in Zwolle. Vondeling Tommy Jarvis (21) uit Johannesburg heeft zich door het leven moeten knokken als albino met een hiv-besmetting.

 

Toch zitten beide jongens nu gebroederlijk bij elkaar in de tuin van Sikkema’s ouderlijk huis in Berkum. Ze ontmoeten elkaar en zijn vrienden voor het leven geworden. En Theo helpt de jonge Zuid-Afrikaan nu bij het verspreiden van zijn verhaal. “Zijn levensgeschiedenis moet in de gehele wereld gehoord worden. Hij heeft mijn ogen geopend, en ik weet dat hij mensen hoop kan geven.”

 

De connectie tussen Theo en Tommy ontstaat een jaar of wat geleden. Theo weet na zijn middelbare school in Zwolle niet zo goed wat hij met zijn leven aan moet en wil graag onder moeders vleugels vandaan. Hij besluit vrijwilligerswerk te gaan doen in kindertehuis TLC (The Love of Christ Childrens Home) in Johannesburg.

 

Daar ontmoet hij Tommy, die deel uitmaakt van het pleeggezin van de oprichtster van het tehuis. Zijn achtergrond is schokkend. Geboren als albino werd hij toen hij tien maanden oud was door zijn moeder achtergelaten toen ze opgepakt werd door de politie. Hij bracht maanden door in een tuin, met slechts waakhonden als ‘gezelschap’. “Ik moest uit hun waterbak drinken.”

 

Dankzij een buurvrouw die het niet langer kon aanzien werd hij in een kindertehuis opgenomen, waar bleek dat hij hiv-positief was. Een paar keer werd hij voor de dood weggehaald. “Veel kinderen hebben hiv en we hebben allemaal veel medicijnen nodig, maar soms moeten die verdeeld worden omdat er niet genoeg is voor iedereen.”

 

Jongeren durven er niet voor uit te komen dat ze hiv hebben

 

Als Theo na zijn eerste bezoek nogmaals teruggaat naar het tehuis in Johannesburg, maar dan voor langere tijd ontwikkelt zich een hechte vriendschap.

 

Tommy is dan al bezig met zijn missie: andere jongeren in Zuid-Afrika hoop geven. “Elke week ga ik naar een jongerencentrum om mijn verhaal te vertellen. Er zijn nog zoveel vooroordelen over hiv. Jongeren weten er vaak weinig van, en durven er ook niet open over te zijn als ze hiv hebben, bang voor de gevolgen. Ik heb verschillende keren meegemaakt dat ik na het doen van mijn verhaal werd aangesproken door jongeren die zeiden: “ik heb het ook, en ik durf er voor uit te komen nu ik je verhaal gehoord heb.”

 

Ook in het buitenland heeft Tommy zijn verhaal al verteld, onder meer op een congres in de VS voor 1.500 mensen. Toen Theo hoorde dat Tommy dit voorjaar naar Engeland zou gaan. Nodigde hij hem uit voor een bezoek aan Nederland en Zwolle. Om ook hier zijn verhaal te doen, maar ook om elkaar weer te zien. “Wij hebben zo’n hechte band met elkaar gekregen. Als er iets met Tommy is voel ik dat gewoon aan. Ook al zit hij daar, en ik hier.”

 

De afgelopen weken heeft Tommy in de Berkumse kerk een voordracht gehouden, en in studentencafé Het Vliegende Paard. Maandag vliegt hij terug naar Zuid-Afrika. Theo hoopt over niet al te lange tijd te volgen. “Ik heb iets gekregen met dat land. Ik voel me daar thuis, en ik wil er graag weer voor langere tijd naartoe.”

 

Met Tommy gaat het na alle tegenslagen goed. Zijn albinisme belemmert hem niet mee, hij beweegt zich met gemak in zowel de blanke als de zwarte gemeenschap.

En hij hoopt een vrouw te treffen met wie hij zijn leven kan doorbrengen. “En ik wil graag vader worden. Misschien wel zelf kinderen adopteren. Ook met hiv kun je een goed leven hebben.”

 

(Bron: De Stentor; auteur Francisca Muller, foto Frans Paalman)

 

Ja, ik wil helpen
Enkele van onze sponsors
Nieuws

TLC Children's Home sluit haar deuren
11/26/2018 12:00:00 AM TLC Children's Home in Zuid-Afrika heeft besloten om haar deuren te sluiten. De huidige activiteiten zullen in 6 maanden worden afgebouwd.

PRESS RELEASE
11/20/2018 12:00:00 AM TLC Children’s Home South Africa decided to stop using our support immediately.

Kinderen zonder thuis
11/20/2018 12:00:00 AM Het lot van kwetsbare kinderen gaat veel mensen aan het hart. Ze doen vrijwilligerswerk in een weeshuis. Voor hen is deze gids bedoeld.