Just a little bit TLC makes a big difference in the world

Comité van Aanbeveling

Adriaan van Dis
Foppe de Haan
Mathilde Boersema
Glen Salmon
Youp van 't Hek
Huub Oosterhuis
Skip Navigation Links
Home
Nieuws
Wie zijn wij?
Wat kunt u doen?
Wat is er al bereikt?
Contact
ANBI

Download: Stef Bos, Jij daar in het donker.
Mathilde Boersma bezoekt TLC

Mathilde Boersema (22) reist voor het Algemeen Dagblad een half jaar over de wereld. Ze wordt gestuurd door de lezers: u kunt haar volgende opdracht bepalen op www.ad.nl/wereldreis. (niet meer dus)

Bron: Algemeen Dagblad 12 December 2001


Hulplijn

Johannesburg, 2 uur 's nachts. Ik zie hoe een voorbijganger van achteren in z'n nek wordt geschoten. Hij zakt in elkaar en de dader loopt rustig door. Maar niet lang. Dankzij de nieuwe videocamera op de straathoek kan hij een paar uur later worden aangehouden. Een hele vooruitgang, aldus het Afrikaanse journaal.
  

24 Uur later rijd ik met Pippa door deze beruchte stad. Zij managet een opvangtehuis met 35 kids, sommigen met aids. We passeren het oude centrum. Ik kijk m'n ogen uit. In andere grote steden is het levendig, hier staan kolossale kantoorgebouwen er troosteloos bij. Ingeslagen ruiten tonen de verlatenheid. Een paar minuten verder ligt Soweto. Een stad op zichzelf, met het grootste ziekenhuis van de wereld. Elke maand sterven hier 40 tot 50 kinderen aan aids. Wij willen er niet bij blijven stilstaan en rijden nog zo'n tien kilometer verder, op naar het platteland. Als we de oprit naderen, komt de eerste nieuwsgierige peuter al naar buiten gerend. Twee gitzwarte oogjes staren mij aan. De armpjes worden uitgestrekt. Ik kan niets anders doen dan dit donkere krullenbolletje oppakken en mee naar binnen nemen. Hier krijg ik de nieuwe speelgoedtelefoon te zien, die echt werkt. Voor kinderbegrippen tenminste. De grote-mensen-telefoon moet het echter geregeld ontgelden. De buren in de krottenwijk vergeten wel eens hun rekening te betalen en worden afgesloten. Als creatieve oplossing knippen ze `onze' kabels door en maken zo gebruik van het telefoonnet. The Love of Christ Ministeries zit dan weer een paar uren zonder telefoon.
  

In het grote huis komt de geur van warme babymelk me tegemoet. Ik volg m'n reukorgaan en kom terecht in een kamer met 15 kleine witte wiegjes. Uit een hiervan komt een jammerlijk geklaag. Aan mij de eer om dit kereltje stil te krijgen. Een beetje onwennig pak ik hem uit zijn bedje. Zou ik het wel goed doen? Volgens mij is dit het gevoel van iedere nieuwe moeder.
  

Gedurende een aantal dagen verplaats ik me in deze rol. Luiers verschonen, flesjes geven, met speelgoedeendjes in bad stoppen, op schoot nemen, 's nachts niet slapen... Wat een feest!Met Murphy op m'n arm en de rest aan m'n been loop ik langs de bedjes. Kansloze kinderen van een paar dagen oud tot een jaar of negen worden hier opgevangen. Ieder met een eigen verhaal. De een is achtergelaten op het station, van de ander is de moeder overleden aan de gevolgen van aids. Ik ben er stil van en Murphy ook.
  

Ik krijg onmiddellijk het verzoek een paar maanden te blijven, maar dat lijkt me niet zo'n goed plan. Een week is genoeg voor mij. Voor jullie, lezers, misschien niet. Kijk dan even op www.tlc.org.za. Ze kunnen daar altijd wel een paar extra handen en randen gebruiken. De goede verzorging laat ik verder over aan de vrijwilligers die vanuit heel de wereld hier naartoe komen. Van Duitsland tot Alaska. Dag en nacht geven zij alle aandacht, liefde en mogelijkheden aan de kinderen. Die krijgen zo hun bagage om later de wijde wereld in te stappen. Ook dát kan vanuit Johannesburg!

Kinderen in TLC

In het opvangtehuis van The Love of Christ Ministeries. Met de klok mee: Wynta (linksboven), Kerri, Babazile (met hondje Boris), Ira en Murphy.

Bron: Algemeen Dagblad 12 December 2001
Ja, ik wil helpen
Enkele van onze sponsors
Nieuws

TLC Children's Home sluit haar deuren
11/26/2018 12:00:00 AM TLC Children's Home in Zuid-Afrika heeft besloten om haar deuren te sluiten. De huidige activiteiten zullen in 6 maanden worden afgebouwd.

PRESS RELEASE
11/20/2018 12:00:00 AM TLC Children’s Home South Africa decided to stop using our support immediately.

Kinderen zonder thuis
11/20/2018 12:00:00 AM Het lot van kwetsbare kinderen gaat veel mensen aan het hart. Ze doen vrijwilligerswerk in een weeshuis. Voor hen is deze gids bedoeld.