Just a little bit TLC makes a big difference in the world

Comité van Aanbeveling

Adriaan van Dis
Foppe de Haan
Mathilde Boersema
Glen Salmon
Youp van 't Hek
Huub Oosterhuis
Skip Navigation Links
Home
Nieuws
Wie zijn wij?
Wat kunt u doen?
Wat is er al bereikt?
Contact
ANBI

Download: Stef Bos, Jij daar in het donker.
Beste allemaal,
 
De tijd gaat hier erg snel! Het is onmogelijk om te vertellen wat ik in de afgelopen weken allemaal heb meegemaakt. Zoveel indrukken, zoveel dingen leren en aan zoveel dingen wennen. Laat ik beginnen met te zeggen dat ik het hier ontzettend naar mijn zin heb. Het is zoals ik had verwacht en sommige dingen zelfs beter/leuker.


De eerste week werken in de nursery was best pittig. Je moet ontzettend veel leren en onthouden. Daarnaast waren er ook behoorlijk wat kinderen ziek. Dit maakte het nog wat drukker dan gewoonlijk. Het is heel bijzonder hoe snel je helemaal gek bent op de kids. Dat is gebeurd voordat je het door hebt. Daarnaast zijn sommige kids echt ongeloofelijk. Heel wat kinderen hebben in een paar maanden tijd meer meegemaakt dan ik in mijn hele leven.


Het leven op TLC is in het begin behoorlijk wennen. Je maakt lange dagen, moet vroeg op en het is hard werken. Dit alles wist ik van te voren, maar het is natuurlijk altijd anders als je het ook daadwerkelijk moet doen. Je bent aan het einde van de dag blij als je klaar bent met werken, maar een half uur later mis je de kids al weer en kan je niet wachten om terug te gaan. Dat is volgens mij de reden waarom iedereen het hier volhoudt.


Het eerste weekend dat ik hier was, zijn we met alle vrijwilligers een weekend weg geweest. Dat was erg leuk en geslaagd. We zaten op een ranch en hebben genoten van heerlijk eten en het lekkere weer. De kids van TLC waren het weekend ondergebracht bij gastgezinnen. Op zondagavond kwam iedereen weer terug naar TLC. Toen de kinderen terugkwamen was het schokkend om te zien hoe ze veranderd waren. Sommige kids konden opeens staan, andere brabbelde veel meer enz. Ik vond het aangrijpend om te zien hoe slechts een weekend individuele aandacht een kind kan veranderen. Daarom is het werk van TLC ook zo belangrijk! Een kind heeft zo hard een gezin nodig om in op te groeien!


Naast wennen aan het leven op TLC is het hier ook wennen aan andere dingen. Het verkeer in Zuid-afrika is bijzonder te noemen. Het is zeker anders dan in Nederland. Met bepaalde verkeersregels neemt men het hier niet zo nauw. Stoppen voor een rood stoplicht bijvoorbeeld, is hier niet altijd vanzelfsprekend.


Vorige week ben ik voor het eerst in een ziekenhuis geweest omdat een paar kinderen van TLC in het ziekenhuis lagen. Ook dat was behoorlijk indrukwekkend. Een ziekenhuis is hier niet zoals een ziekenhuis in Nederland. Zo werden de medicijnen voor een kind in mijn handen gedrukt en moest ik de medicatie maar toedienen. (en ik heb absoluut geen verplegers achtergrond) Er gebeuren dingen in het ziekenhuis die in Nederland niet denkbaar zijn. Toch op een of andere manier werkt het wel. Er zijn kinderen die uiteindelijk weer gezond het ziekenhuis verlaten.
De aids- tragedie is ook in het ziekenhuis duidelijk zichtbaar. Je ziet kleine, uitgemergelde hele zieke kinderen. Sommige overduidelijk in het laaste stadium van aids. Dat is zo moeilijk om te zien. Voordat ik naar Zuid-afrika ging wist ik dat er veel kinderen sterven aan aids, maar het met eigen ogen zien is zo confronterend. Je ziet dan dat het allemaal echt waar is, dat het allemaal echt gebeurd. 
 
Ik hoop jullie hiermee een indruk gegeven te hebben van mijn ervaringen van afgelopen maand. Het leven op TLC is net een achtbaan, maar tot nu toe geniet ik erg van de rit!
 
Groeten,
Elaine 

Ja, ik wil helpen
Enkele van onze sponsors
Nieuws

TLC Children's Home sluit haar deuren
11/26/2018 12:00:00 AM TLC Children's Home in Zuid-Afrika heeft besloten om haar deuren te sluiten. De huidige activiteiten zullen in 6 maanden worden afgebouwd.

PRESS RELEASE
11/20/2018 12:00:00 AM TLC Children’s Home South Africa decided to stop using our support immediately.

Kinderen zonder thuis
11/20/2018 12:00:00 AM Het lot van kwetsbare kinderen gaat veel mensen aan het hart. Ze doen vrijwilligerswerk in een weeshuis. Voor hen is deze gids bedoeld.