Just a little bit TLC makes a big difference in the world

Comité van Aanbeveling

Adriaan van Dis
Foppe de Haan
Mathilde Boersema
Glen Salmon
Youp van 't Hek
Huub Oosterhuis
Skip Navigation Links
Home
Nieuws
Wie zijn wij?
Wat kunt u doen?
Wat is er al bereikt?
Contact
ANBI

Download: Stef Bos, Jij daar in het donker.
Confronterende expositie stelt woonsituatie Zuid-Afrika aan de orde


Bureau B+O Architecten biedt oplossing met Mobiel HuisMeppel – In de Gasfabriek wordt op 13 mei de expositie ‘Expectations’ geopend. De tentoonstelling, een initiatief van organisatie SHiFT, stelt op confronterende wijze de woningnood en de grote ongelijkheid in Zuid-Afrika aan de orde. Ook wordt er dieper ingegaan op de zwerversproblematiek in het land. Het doel van de expositie is om mensen bewust te laten worden van de problemen en de discussie aan te laten gaan. Daarnaast wil SHiFT samen met Bureau B+O Architecten, het Mobiele Huis onder de aandacht brengen. Dit bijzondere huis is ontworpen door Arnoud Olie, architect en directeur van het Meppeler bureau, en is in staat om in korte tijd vele mensen volwaardig onderdak te bieden.


De expositie laat verschillende lakens zien, met daarop de verschillende typen woonvormen die in Zuid-Afrika te vinden zijn. Dit loopt uiteen van de grote villa’s tot de krotten aan de buitenrand van de steden. De tentoonstelling is een verslag van het wetenschappelijke onderzoek naar huisvesting in Zuid-Afrika. Diane Arvanitakis, een Zuid-Afrikaanse architect en lid van de organisatie SHiFT, heeft het onderzoek naar huisvestingsproblemen uitgevoerd en heeft aan de hand daarvan de expositie samengesteld. Uit het onderzoek komt vooral de ongelijkheid in het land aan het licht. “De armen worden naar de buitenkant van de stad gedreven. Er is geen plek voor deze mensen in de maatschappij. Daardoor leven de bedelaars in een onzichtbare wereld. Het doel van de tentoonstelling is om hun leven en hun problemen inzichtelijk te maken”, vertelt Arvanitakis.

Daarom zijn er, naast de lakens, ook verschillende ‘beggar boards’ te zien, die door bedelaars zijn gemaakt. Ook worden er foto’s en interviews met deze bedelaars tentoongesteld. “In Johannesburg vind je vele bedelaars, die op een stuk karton duidelijk maken dat ze arm zijn en om geld vragen. Soms zijn de teksten uitgebreid en voorzien met tekeningen of schilderingen. Ik heb een aantal van deze borden gekocht en de bedelaars geïnterviewd over hun leven op straat. Veel mensen sluiten zich af voor de problematische huisvesting van de armen. Wij willen juist hun ogen openen en tot een oplossing komen”.

Eén van die oplossingen is het Mobiele Huis, dat door Bureau B+O Architecten is ontworpen. Het Mobiele Huis is in ineengevouwen staat een container, van twaalf meter lang en twee en een halve meter breed. Op deze manier is de woning makkelijk op te stapelen en te vervoeren. Zodra de zijwanden worden uitgeschoven ontplooit de container zich tot een volwaardige woning en krijgt het een breedte van zes meter. De woning telt vier slaapkamers, een woonkamer en een badkamer en heeft een totale oppervlakte van 72 vierkante meter. De mogelijkheid bestaat om op het dak zonnepanelen te plaatsen, waarmee de woning zelfstandig energie kan opwekken. Doordat het huis makkelijk is te vervoeren kunnen mensen, in bijvoorbeeld rampgebieden, snel worden voorzien van huisvesting. Het huis is snel te plaatsen en is in tegenstelling tot een containerwoning, een volwaardig woonhuis.

Het Mobiele Huis stond tot vorige maand op het terrein van de Gasfabriek in Meppel en is inmiddels aangekomen in Zuid-Afrika. Daar biedt het prototype onderdak aan de vrijwilligers van een weeshuis. Met de expositie hopen SHiFT en Bureau B+O Architecten fondsen te werven, zodat het mobiele huis in grote oplage kan worden geproduceerd. “We willen dat het Mobiele Huis de functie gaat vervullen waarvoor het bedoeld is. Het prototype staat nu in Zuid-Afrika maar als het aan ons ligt komen er nog veel meer bij, zodat iedereen straks een dak boven zijn hoofd heeft. Uiteindelijk is het doel om een betere wereld te creëren”, vertelt Olie.

De expositie is van 13 mei tot en met 13 juni te bezichtigen, in het zuiveringslokaal van de Gasfabriek in Meppel.
Ja, ik wil helpen
Enkele van onze sponsors
Nieuws

TLC Children's Home sluit haar deuren
11/26/2018 12:00:00 AM TLC Children's Home in Zuid-Afrika heeft besloten om haar deuren te sluiten. De huidige activiteiten zullen in 6 maanden worden afgebouwd.

PRESS RELEASE
11/20/2018 12:00:00 AM TLC Children’s Home South Africa decided to stop using our support immediately.

Kinderen zonder thuis
11/20/2018 12:00:00 AM Het lot van kwetsbare kinderen gaat veel mensen aan het hart. Ze doen vrijwilligerswerk in een weeshuis. Voor hen is deze gids bedoeld.