Just a little bit TLC makes a big difference in the world

Comité van Aanbeveling

Adriaan van Dis
Foppe de Haan
Mathilde Boersema
Glen Salmon
Youp van 't Hek
Huub Oosterhuis
Skip Navigation Links
Home
Nieuws
Wie zijn wij?
Wat kunt u doen?
Wat is er al bereikt?
Contact
ANBI

Download: Stef Bos, Jij daar in het donker.
Mobiel huis naar kindertehuis in Zuid-Afrika


Prototype uitschuifbaar huis geeft onderdak aan vrijwilligers stichting TLCMEPPEL – Het prototype van het eerste mobiele huis, dat ontworpen is door Bureau B+O Architecten uit Meppel en sinds november op het terrein van de Gasfabriek staat, wordt donderdagmiddag ingeklapt. Vervolgens zal het huis worden verplaatst naar het TLC kindertehuis in het dorpje Eikenhof, onder de rook van Johannesburg in Zuid-Afrika. Het kindertehuis wordt gesteund door de Stichting Tender Love and Care Nederland (TLC). Het eerste uitschuifbare huis zal na een reis van zes weken op de plek aankomen, en daarna onderdak bieden aan vrijwilligers van het kindertehuis van de familie Jarvis. Daarmee vervult het mobiele huis één van zijn doelen, namelijk huisvesting creëren op plaatsen waar dit nodig is.

Het mobiele huis is in ineengevouwen staat een container, van twaalf meter lang en twee en een halve meter breed. Op deze manier is het huis makkelijk op te stapelen en te vervoeren. Zodra de zijwanden worden uitgeschoven ontplooit de container zich tot een volwaardige woning en krijgt het een breedte van zes meter. De woning telt vier slaapkamers, een woonkamer en een badkamer en heeft een totale oppervlakte van 75 vierkante meter. De mogelijkheid bestaat om op het dak zonnepanelen te plaatsen, waarmee de woning zelfstandig energie kan opwekken. Doordat het huis makkelijk is te vervoeren kunnen mensen, in bijvoorbeeld rampgebieden, snel worden voorzien van huisvesting. Het huis is snel te plaatsen en is in tegenstelling tot een containerwoning, een volwaardig woonhuis.

De samenwerking tussen TLC en Bureau B+O Architecten is op een bijzondere manier tot stand gekomen. Erik Stekelenburg, voorzitter van de stichting, liep langs de Gasfabriek in Meppel en zag het witte object staan. “Bij navraag aan Arnoud Olie, architect en directeur van Bureau B+O Architecten, bleek dat het ging om een uitschuifbaar huis dat makkelijk te vervoeren is en voor meerdere doeleinden kan worden ingezet. Het is een geweldige oplossing voor ons kindertehuis maar wellicht ook voor de woningnood in Afrika.” Olie twijfelde geen moment en vond dat de woning beter tot zijn recht zou komen in Zuid-Afrika dan in Meppel. “Het maakt niet uit waar de woning staat, als hij maar de functie vervult waar hij voor bedoelt is. Dan pas zal deze oplossing van huisvesting onder een groter publiek bekend worden en zal zijn invloed groter zijn. Uiteindelijk is het doel om hiermee een betere wereld te creëren, dus waarom niet beginnen in Zuid-Afrika?.”

De stichting TLC is in 2003 door Nederlandse adoptiefouders in het leven geroepen, na een noodkreet van Thea Jarvis. Zij ving in haar eigen huis talloze kinderen op, maar door gebrek aan middelen werd het kindertehuis in haar voortbestaan bedreigd. Stekelenburg; “Het is belangrijk dat wij onze verantwoording nemen, en er voor zorgen dat kansloze kinderen in Afrika goed worden opgevangen en een toekomstperspectief hebben. Daarom hebben we destijds de stichting opgericht en geldbronnen aangeboord. Het kindertehuis krijgt nu veel hulp van TLC Nederland. We hebben al prachtige resultaten geboekt”. Het kindertehuis biedt opvang aan ongeveer tachtig kinderen. De kinderen die niet in gezinnen kunnen worden geplaatst, worden geadopteerd door Thea en haar dochter Pippa. Samen hebben zij al een tiental kinderen onder hun hoede. De stichting TLC Nederland zorgt voor een goed toekomstperspectief voor de kinderen en oprichtsters. “We hebben voor Pippa een mooie opleiding kunnen financieren, zodat zij met de juiste expertise de toekomst van het kindertehuis kan waarborgen.” De stichting heeft een aantal succesvolle evenementen georganiseerd om het kindertehuis onder de aandacht te krijgen. Tijdens het WK voetbal in 2010 organiseerde TLC het WK Adoptiekids. Vele geadopteerde kinderen van verschillende nationaliteiten meldden zich aan om samen in Hilversum te voetballen. Ook dit jaar wordt het toernooi weer gespeeld en er worden meer dan 200 deelnemers verwacht. De recente fietsenactie leverde ook goede resultaten op. Stekelenburg zamelde ruim 170 afgedankte fietsen in, zodat de kinderen in de woonbuurten rond het kindertehuis naar school kunnen. “Pippa vertelde mij dat veel kinderen in de omgeving niet naar school kunnen, enkel omdat het te ver weg is en ze geen vervoer hebben. Toen dacht ik: in Nederland staat er bijna in elke schuur wel een goede fiets weg te roesten, dus laten we ze inzamelen. Een container vol is nu onderweg en de fietsen geven straks een hoop kinderen een kans om naar school te gaan. Deze kinderen hebben niet om deze situatie gevraagd, dus is het onze plicht ze te helpen. Ik ben B+O Architecten dan ook dankbaar voor deze fantastische samenwerking.”

De komst van het Mobiele Huis zal niet alleen een aanzienlijke verbetering voor het kindertehuis zijn, maar ook voor de omgeving. Pippa Jarvis was samen met Erik Stekelenburg te gast in Meppel, en vertelde dat het huis wel eens de toekomst voor Afrika zou kunnen zijn. Daarom stelt B+O Architecten alles in het werk om nog twee mobiele huizen naar Afrika te zenden.
Ja, ik wil helpen
Enkele van onze sponsors
Nieuws

TLC Children's Home sluit haar deuren
11/26/2018 12:00:00 AM TLC Children's Home in Zuid-Afrika heeft besloten om haar deuren te sluiten. De huidige activiteiten zullen in 6 maanden worden afgebouwd.

PRESS RELEASE
11/20/2018 12:00:00 AM TLC Children’s Home South Africa decided to stop using our support immediately.

Kinderen zonder thuis
11/20/2018 12:00:00 AM Het lot van kwetsbare kinderen gaat veel mensen aan het hart. Ze doen vrijwilligerswerk in een weeshuis. Voor hen is deze gids bedoeld.