Just a little bit TLC makes a big difference in the world

Comité van Aanbeveling

Adriaan van Dis
Foppe de Haan
Mathilde Boersema
Glen Salmon
Youp van 't Hek
Huub Oosterhuis
Skip Navigation Links
Home
Nieuws
Wie zijn wij?
Wat kunt u doen?
Wat is er al bereikt?
Contact
ANBI

Download: Stef Bos, Jij daar in het donker.Zuid-Afrikaans adoptiekind beleeft met lotgenootjes eigen WK

Ook JOSHUA gaat voor goud

door BERT DIJKSTRA

HILVERSUM, donderdag 3 juni 2010

       Soms staat de wereld op z’n kop. Neem Joshua (8) uit ZuidAfrika. Het knulletje zette z’n eerste aardse stappen in het weeshuis van Thea Jarvis, op vijf minuten lopen van het Soccer City Stadium in Johannesburg. Het stadion dus waarin voor de voetballers van Oranje op 14 juni het wereldkampioenschap begint tegen Denemarken. En Joshua? Hij speelt zaterdag óók een WK. In het land van Oranje. Een heus Wereldkampioenschap voor Adoptiekids, met kinderen uit vijftien verschillende landen. Met dank aan Erik Stekelenburg (47), de adoptievader van Joshua en de 10jarige Daniël uit Guatemala.• Erik Stekelenburg, de man achter de stichting Tender Love and Care op, met zijn twee zonen Joshua en Daniël. „Ik was jaren hoofdtrainer van Wakker IJhorst Combinatie, dus ik dacht: waarom organiseren we niet een wereldkampioenschap voor adoptiekinderen?”
FOTO: GERLINDE SCHRIJVER


        Voetbalgek en idealist, deze importIJhorster. Z’n vrouw en hij ontfermden zich over Joshua en bekommerden zich meteen om het lot van diens tehuis, toonbeeld van schrijnend Afrikaans leed.
       In een ziekenhuismuur van sloppenstad Soweto zit een gat, waardoor wanhopige aidsmoeders hun pasgeboren kinderen anoniem kunnen afgeven, zodat ze zelf met een gerust hart kunnen sterven. De spruiten gaan naar de weeshuizen van Johannesburg. Het huis van Thea Jarvis, Friezin van geboorte, hoorde daar niet bij. Zij woonde er ’gewoon’ met haar gezin toen een ernstig zieke vrouw haar twee kindjes kwam afgeven. Mevrouw Jarvis kon geen ’nee’ zeggen en inmiddels is haar woning omgedoopt tot het weeshuis Tender Love and Care (TLC), waar de afgelopen zeventien jaar meer dan zeshonderd kinderen zijn opgevangen, onder wie dus Joshua.
        
Ondersteuning
        Om duizenden kilometers noordelijker toch iets te kunnen doen voor Thea Jarvis (die zich zonder overheidssteun moet zien te redden), richtte Erik Stekelenburg de stichting Tender Love and Care op, voor financiële ondersteuning vanuit Nederland. „Er is altijd geld nodig in Johannesburg en dat maakt je creatief. Ik was jaren hoofdtrainer van Wakker IJhorst Combinatie, nog langer jeugdtrainer, m’n zoontjes zijn fanatieke spelers, dus ik dacht: waarom organiseren we niet een wereldkampioenschap voor adoptiekinderen? Kan de opbrengst naar ZuidAfrika. Als locatie kozen we voor het complex van mijn oude club Bloemenkwartier, in Hilversum, dus lekker centraal, met een prachtige kantine die ik zelf nog heb helpen opbouwen.”

Databank
        Hij deed een oproep met behulp van adoptielijsten, stopte de vijf- tot dertienjarigen in een databank en schiep zodoende 23 teams (verdeeld over D-, E- en F-pupillen), die zaterdag om de eerste wereldtitel voor adoptiekinderen gaan strijden. Er zijn zelfs meisjesteams uit China en India, vijf jongenszeventallen uit Haïti en vijf uit Colombia. Joshua speelt uiteraard voor Zuid-Afrika, z’n tegenstandertjes komen uit Bolivia, Burkina Faso, Brazilië, Zuid-Korea, Taiwan, Ethiopië, Sri Lanka, Nigeria, Kenia en Guatemala. Voor kinderen die even niet achter de bal aan hoeven rennen, zijn er zaterdag op het complex van Bloemenkwartier aan ’t Jagerspaadje in Hilversum een springkussen en een popcornkar.

              De presentatie wordt verzorgd door oud-Veronica-dj Michael van Praag. „Het moet bovenal een groot feest worden”, zegt Erik Stekelenburg. „Waar we ook nog een aardig bedrag aan hopen over te houden, zodat Thea Jarvis en haar kinderen weer even vooruit kunnen.”
       
Ja, ik wil helpen
Enkele van onze sponsors
Nieuws

TLC Children's Home sluit haar deuren
11/26/2018 12:00:00 AM TLC Children's Home in Zuid-Afrika heeft besloten om haar deuren te sluiten. De huidige activiteiten zullen in 6 maanden worden afgebouwd.

PRESS RELEASE
11/20/2018 12:00:00 AM TLC Children’s Home South Africa decided to stop using our support immediately.

Kinderen zonder thuis
11/20/2018 12:00:00 AM Het lot van kwetsbare kinderen gaat veel mensen aan het hart. Ze doen vrijwilligerswerk in een weeshuis. Voor hen is deze gids bedoeld.