Just a little bit TLC makes a big difference in the world

Comité van Aanbeveling

Adriaan van Dis
Foppe de Haan
Mathilde Boersema
Glen Salmon
Youp van 't Hek
Huub Oosterhuis
Skip Navigation Links
Home
Nieuws
Wie zijn wij?
Wat kunt u doen?
Wat is er al bereikt?
Contact
ANBI

Download: Stef Bos, Jij daar in het donker.
Hier weer even een update uit Zuid-Afrika.

De afgelopen winter maanden waren als ´gebruikelijk´ enorm druk bij TLC. Toename van het aantal premature baby’s en gemiddeld 8 baby’s aan de medische zuurstof gehad. Ons nieuwe systeem(met jullie steun) wordt intensief gebruikt.

En een aantal(3) erg trieste gevallen van broertjes en zusjes(2-4 jaar oud) die na van hot naar haar te zijn gesleept uiteindelijk bij TLC uitkomen. De moeder kan niet voor ze zorgen, laat haar kids op straat leven in de sloppenwijken enz enz. Ja daily business hier!  De maanden juni-juli-augustus, door allerlei omstandigheden te weinig vrijwilligers in de nursery. Hard werken voor iedereen met de nodige stress en emoties.  Nou ja zo ongeveer dus. Dan kunnen jullie je er een beetje een voorstelling bij maken. 

Voorlopig is een afname van het aantal kinderen dat bij TLC wordt opgevangen, geen reëel scenario. Triest maar waar, af en toe om moedeloos van te worden. Nog steeds na bijna twee jaar, ´schrik´ ik weer als ik op de maternity (verloskunde) afdeling van het SOWETO hospital kom om twee nieuwe premature baby’s op te halen. De afdeling heeft al een aantal jaren te kampen met enorme ondercapaciteit. Gemiddeld 100 bevallingen per dag en slechts 18 bedden beschikbaar……..! De meest gezonde baby’s worden in dekens gewikkeld en met een aantal dicht tegen elkaar in verhuisdozen gelegd. Schrijnend maar waar. TLC heeft bij Baragwanath(SOWETO hospital) ook de naam van ´specialised premature home´ ofwel bij ons zijn de pasgeboren baby’s het beste af. Aan de ene kant een fantastisch compliment voor TLC en degenen die dat mogelijk maken aan de andere kant verschrikkelijk dat het grootste ziekenhuis ter wereld haar maternity afdeling niet op orde heeft.  Maar goed de moeders die daar bevallen en de kinderen die daar ter wereld komen, mogen nog van geluk spreken dat ze in een ziekenhuis zijn. 

Hoe triest zijn de omstandigheden in de zogenaamde Squattercamps (sloppenwijken). Raar hè, de rijkste stad van het continent Afrika, Johannesburg,  verantwoordelijk voor 30% van het nationaal product van dat continent, telt ongeveer 200.000 gezinnen ofwel plusminus 400.000 mensen die in sloppenwijken wonen. Zonder, infrastructuur, elektra, sanitaire voorzieningen, medische zorg, NIETS!  Ik snap er nog steeds NIETS van!

Maar goed in die omstandigheden staat het paradijs dat TLC heet. Het is met recht een paradijs, de kids die het ´geluk´ hebben, (hoe tegengesteld dat ook klinkt als je afgestaan bent of te vondeling bent gelegd) daar te worden opgevangen hebben meer kans op een mooie toekomst. Ook wij met TLC, Adoptiebedje en jullie steun, kunnen niet de hele wereld verbeteren. Laten we dan maar klein beginnen.
Nou ja en daarbinnen werk ik nog steeds.
Terug naar de titel van dit nieuwsbericht ´(ver)bouw projecten TLC


Schilderwerk:


Na de afronding van de kinderkamers en de renovatie van het dak, kregen we van de aannemer een zwaar gereduceerde offerte om al het buitenwerk te repareren en te schilderen. De buitenmuren(deels nieuw pleisterwerk), deur en raamkozijnen van alle gebouwen zijn gerepareerd en geschilderd met een zogenaamde polycoating. Voor de komende vijftien jaar nagenoeg geen onderhoud. 
Kosten R53.000 € 4300,- Met dank aan adoptiebedje met dank aan jullie!Volunteer cottages, het onderkomen van de vrijwilligers:

Vorig jaar kerst hebben we afscheid genomen van de toenmalige, onbetrouwbare, beneden maats presterende aannemer. Typisch zo´n geval van…………..Afrika? Nee hoor, dat had ook in Nederland kunnen gebeuren. Ten tijde van het vergeven van de opdracht stond Thea er hier alleen voor, zonder kennis van zaken heeft zij vertrouwd op de specialist, zijnde de toenmalige aannemer. Is het naïef om te veronderstellen dat een aannemer een kindertehuis GEEN oor aannaait…………..? Ik weet het niet, ja nu wel. Ja dat is naïef. Want zulke hufters blijken er dus rond te lopen. Enfin. We hebben afscheid genomen en het resterende werk plus, het opknappen (voor zover mogelijk) van het slechte werk werd gedaan door onze huidige aannemer. Klasse! Want wat hij heeft gedaan was meer dan de nog overgebleven Euro 10.000 in het bouwdepot. Echter in april kwamen we erachter dat er damp door de fundering de cottages binnen kwam. En als ik zeg damp, dan bedoel ik letterlijk de paddo´s op 1 meter hoogte. Hoe kan dat? Vorig aannemer heeft verzuimd, plastic in de fundering mee te nemen. Dus de huidige aannemer heeft een oplossing aangeboden met een garantie voor vijf jaar. Alle binnenmuren van de drie cottages zijn kaal gemaakt, gecoat en opnieuw geschilderd. Kosten R 26.000,- ofwel Euro 1800,-. Met dank aan adoptiebedje met dank aan jullie!Upgrade Elektra Volunteer Cottages
Dan nog een erfenisje van de vorige aannemer. Hij bouwde drie cottages, voor zover je van bouwen kunt spreken en voorzag deze van onvoldoende elektrische capaciteit.
Ofwel in cottage 1 nam een vrijwilliger na een dagje werken in de nursery een douche en in cottage 2 brandden de lampjes gezellig en in cottage 3 wilde iemand een broodje toasten. PATS en de stoppen waren doorgeslagen. Erg frustrerend.
Oplossing was simpel: upgrade van de aanvoerkabel van 2 naar 3 fasen. Wat het inhoudt, vraag het mij niet. In elk geval werkt het nu.  Kosten: R 32000,-  ofwel Euro 2600,- Met dank aan adoptiebedje met dank aan jullie!
 
Upgrade Elektra Main House, Nursery en Office(hoofdgebouw, verpleegafdeling en kantoor)
Dit is ´gewoon´ een geval van de evolutie van TLC. Ofwel goed 15 jaar geleden heeft TLC de huidige huisvesting betrokken. Met slechts 20 kids in totaal. Door de jaren heen is er hier wat aangebouwd……….en daar wat aangebouwd. Het ene is goed gedaan, het andere wat minder. Ofwel situatie 2008, het elektrische systeem moest gecontroleerd en verbeterd worden. Van loszittende stopcontacten tot ongelabelde meterkasten. Jullie kunnen je er een voorstelling bij maken.
Kosten voor deze gehele upgrade: R 36.000 ofwel Euro 2800,- Met dank aan adoptiebedje, met dank aan jullie!


Renovatie Nursery badkamer
Dit project stond al erg lang op het wensenlijstje. Met ruim 50 kinderen die dagelijks een bad krijgen plus gemiddeld 8 x per dag een schone luier maakt dit de Nursery badkamer tot een ‘high traffic centre’ oftewel 1 van de meest intensief gebruikte ruimten van TLC. In de loop der jaren zijn leidingen gaan lekken, kasten gaan rotten, tegels gebroken, plafonds verzakt etc etc ofwel tijd voor vernieuwing. Hiervoor heeft onze aannemer al in december 2007 een offerte gemaakt. Alles alles, van elektra, loodgieterwerk, tegelwerk, meubilair, plafonds tot schilderwerk is hierin inbegrepen. De nieuwe badkamer heeft een veel efficiëntere routing, meer ruimte om baby’s te baden en te verschonen. Kortom een enorme vooruitgang. Kosten: R 90.000,- ofwel Euro 7800,- Met dank aan adoptiebedje, met dank aan jullie!

Zo langzamerhand is mijn inschatting dat we qua renovaties zo ongeveer alles voor de komende vijf tot tien jaar hebben gerealiseerd!( echter je weet maar nooit) Tegelijkertijd besef ik dan dat we met al die renovaties de lopende maandelijkse kosten voor eten, drinken, luiers, medicijnen etc voor 75 kids NIET gedekt hebben. In totaal praten we bijna over Euro 22000,- per maand om dit ´huishouden´ te runnen!
De Steun van adoptiebedje blijft dan ook zeker voor de komend jaren onontbeerlijk om deze maandlasten te kunnen dekken. Dank jullie wel voor het vertrouwen, steun en donaties!


Eric van Kuijzen

Ja, ik wil helpen
Enkele van onze sponsors
Nieuws

TLC Children's Home sluit haar deuren
11/26/2018 12:00:00 AM TLC Children's Home in Zuid-Afrika heeft besloten om haar deuren te sluiten. De huidige activiteiten zullen in 6 maanden worden afgebouwd.

PRESS RELEASE
11/20/2018 12:00:00 AM TLC Children’s Home South Africa decided to stop using our support immediately.

Kinderen zonder thuis
11/20/2018 12:00:00 AM Het lot van kwetsbare kinderen gaat veel mensen aan het hart. Ze doen vrijwilligerswerk in een weeshuis. Voor hen is deze gids bedoeld.