Just a little bit TLC makes a big difference in the world

Comité van Aanbeveling

Adriaan van Dis
Foppe de Haan
Mathilde Boersema
Glen Salmon
Youp van 't Hek
Huub Oosterhuis
Skip Navigation Links
Home
Nieuws
Wie zijn wij?
Wat kunt u doen?
Wat is er al bereikt?
Contact
ANBI

Download: Stef Bos, Jij daar in het donker.
15-04-2009, Johannesburg, Zuid Afrika.


Beste webgasten, 

Mijn naam is Anne Marijn en werk als vrijwilliger voor TLC hier in Zuid Afrika. Ik ben door het bestuur van TLC Nederland benaderd met de vraag of ik eens wat wil laten weten van het werken en leven hier in het huis in Zuid Afrika. Nou, dat doe ik graag.

Ik heb voor mijn gevoel nu amper nog de Zuid-Afrikaanse lucht opgesnoven, en er zijn alweer twee maanden voorbij. Eind januari kwam ik hier aan en ik ben nu alweer op de helft van mijn verblijf. Een veel gestelde vraag is hier: wie is je favoriet?

Heeft u een papiertje? Hier komen ze.............. Nee nee, zonder gekheid, een lievelingetje vind ik maar moeilijk om te hebben. Voordat ik in TLC kwam, werkte ik in een kindertehuis in Ghana. Ik had er heel veel moeite mee van de kinderen daar op een gegeven moment afscheid te moeten nemen. Iemand schreef me toen in een aanmoedigende mail: "In TLC kom je vast ook  allemaal lieve Peacejes en Nathaniels tegen." 

Ik heb gemerkt dat het zo helemaal niet werkt. Elk kindje is namelijk uniek en dat begint al bij de geboorte. Zoals hier in het Nest, de babyafdeling: Beatrice (2mnd) huilt op een soort schreeuwende manier, terwijl Bandile (2mnd) met z'n handjes in de lucht kleine kreetjes slaakt. In je nachtdienst wordt Emma (1jr) altijd rond een uur of elf wakker en om vier uur 's ochtends rent Julian (2jr) z'n kamer uit en jammert:
 "POO!" Om daarmee aan te geven dat je maar beter snel zijn luier kunt verschonen.

Solomon (2jr) vindt het geweldig om de ganzen op weg naar school brood te geven ... maar begrijpt nog niet helemaal dat al het brood dan ook voor de ganzen is en niet voor hem! Of Xolo (4mnd) die niet in slaap kan vallen als je hem niet op zijn buik legt, en Rowan, (2 jr) die zijn melk niet drinkt als je geen "Twinkle Twinkle Little Star" voor hem zingt. Dus eigenlijk heeft elk kind mijn hart gestolen. 

Bandile en zijn tweelingbroertje Sandile zijn een week of zeven  te vroeg geboren. Ik heb nog nooit zoiets kleins gezien, onvoorstelbaar! Wat ik zo onwijs leuk aan Solomon vind is dat zijn lievelingsboek "Teeth are not for biting" is, maar hij het verschil tussen bijten en een kus geven niet begrijpt. Niet te vergeten Julian die ontzettend eigenwijs is. Elke keer als je zijn luier verschoont grijpt hij met zijn hand in de pot BUM CREAM en hij weet dat het zo ontzettend stout is, maar dat maakt het allemaal alleen maar leuker voor hem. En dan komt er een grijns van oor tot oor en jij maar je best doen om niet ook te gaan lachen.

In de afgelopen weken heb ik bij een aantal kinderen veel vooruitgang gezien. Rowan begint veel beter te eten, kleine Warren (8mnd) is helemaal niet zo klein meer en is van liggen naar kruipen gegaan en Khensani's eerste woord was: Bubbles! Na een middagje zwemmen en ja... heel veel bubbels. Ook zie je veel veranderen als een kind opschuift naar de volgende groep. De 'Creepies' zijn ongeveer 1/2 jaar oud. Daarna krijg je de 'Lions'.  Nadia (1jr) en Khensanie (1jr) zijn pas geleden doorgeschoven naar de Lions. Wat een grote stap is dat dan ineens voor ze: ineens wordt verwacht dat ze na verloop van tijd naar school lopen, met een vork kunnen eten, op hun stoel kunnen blijven zitten, etcetera.


Al deze kleine dingen maken dat de tijd hier nooit stil staat.

Met vriendelijke groeten, en wellicht tot een volgende keer.
vanuit Zuid Afrika

Anne Marijn

Ja, ik wil helpen
Enkele van onze sponsors
Nieuws

TLC Children's Home sluit haar deuren
11/26/2018 12:00:00 AM TLC Children's Home in Zuid-Afrika heeft besloten om haar deuren te sluiten. De huidige activiteiten zullen in 6 maanden worden afgebouwd.

PRESS RELEASE
11/20/2018 12:00:00 AM TLC Children’s Home South Africa decided to stop using our support immediately.

Kinderen zonder thuis
11/20/2018 12:00:00 AM Het lot van kwetsbare kinderen gaat veel mensen aan het hart. Ze doen vrijwilligerswerk in een weeshuis. Voor hen is deze gids bedoeld.